Program podpory pro oblast sociálních služeb na období roku 2009

Číslo

2009/014

Datum vyhlášení

10. 2. 2009

Datum ukončení žádostí

27. 2. 2009

Datum zveřejnění výsledků

7. 5. 2009

Vyhlášeno usnesením

Kontakt

Bc. Jitka Köcherová, vedoucí OSV tel.: 220 189 612 email: jkocher@praha6.cz

Úvod

Městská část Praha 6

vyhlašuje program podpory pro oblast sociálních služeb poskytovaných občanům správního obvodu Praha 6.

Program je určen k podpoře následujících sociálních služeb:

  1. pečovatelská služba
  2. nízkoprahová zařízení pro děti a mládež

3. sociálně aktivizační služby pro osoby se zdravotním postižením a seniory

Sociální službou se rozumí činnost nebo soubor činností ve smyslu zákona č. 108/2006 Sb.

Témata

Podmínky účasti

Všeobecné informace

  1. O podporu se mohou se svým projektem ucházet poskytovatelé sociálních služeb registrovaní podle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů, s termínem předložení žádosti o registraci do 1.10.2007, kteří splňují veškeré zákonem předepsané podmínky pro příslušnou činnost. Jménem právnických osob předkládají projekty jejich statutární orgány nebo osoby jimi zplnomocněné; podpis statutárního orgánu nebo jeho člena (členů) musí být na plné moci pro takovou osobu úředně ověřen.
  2. Poskytnuté finanční prostředky lze využít na úhradu nákladů souvisejících s poskytovanou sociální službou v období od 1.1.2009 do 31.12.2009 (finanční prostředky jsou určeny pouze na úhradu nákladů vzniklých v tomto období).
  3. Poskytnuté finanční prostředky jsou účelově vázány na druh sociální služby podle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů a musí být vedeny v účetnictví odděleně v souladu se zvláštním právním předpisem [1].
  4. Z poskytnutých finančních prostředků poskytovatel sociálních služeb nesmí hradit náklady (výdaje):
    • na pořízení nebo technické zhodnocení hmotného a nehmotného dlouhodobého majetku v souladu se zvláštním právním předpisem [2] (dlouhodobým hmotným majetkem se rozumí majetek, jehož doba použitelnosti je delší než jeden rok a vstupní cena je vyšší než 40 000 Kč; dlouhodobým nehmotným majetkem se rozumí majetek, jehož doba použitelnosti je delší než jeden rok a vstupní cena je vyšší 60 000 Kč),
    • na odměny statutárním orgánům právnických osob (např. dozorčí rady, představenstva),
    • na mzdy zdravotnických pracovníků,
    • na tvorbu zisku a základního jmění,
    • na členské příspěvky v mezinárodních institucích,
    • na splátky půjček a na leasingové splátky,
    • na odpisy majetku,
    • na výdaje spojené se zahraničními cestami,
    • na provedení účetního či daňového auditu,
    • na pohoštění a dary,
    • na pokuty, penále a sankce;
    • na stravné zaměstnanců (kromě cestovních náhrad [3]),
    • na jízdné pro zaměstnance (kromě jízdních výdajů v době konání pracovní cesty3),
    • na rekondiční a rekreační pobyty (kromě socioterapeutických pobytů),
    • na nespecifikované výdaje (tj. výdaje, které nelze účetně doložit).
  5. Z poskytnutých finančních prostředků poskytovatel může hradit náklady (výdaje):
    • provozní náklady nezbytné pro realizaci sociální služby, které jsou identifikovatelné, účetně evidované, ověřitelné a podložené originálními dokumenty;
    • mzdové náklady (včetně odvodů sociálního a zdravotního pojištění, které hradí zaměstnavatel za své zaměstnance), které jsou odměnou za realizaci schválené poskytované služby; včetně mzdových nákladů vzniklých na základě dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr, se kterými se uzavře pro tento případ a v zájmu prokazatelnosti smlouva v rámci pracovně právního vztahu v souladu se zvláštním právním předpisem3.
  6. Poskytovatel sociálních služeb je povinen finanční prostředky řádně vyúčtovat k 31. prosinci 2009 a na závazném formuláři předložit toto vyúčtování městské části nejpozději do 13.1.2010; nevyčerpané finanční prostředky je poskytovatel sociálních služeb povinen vrátit na účet městské části.
  7. Poskytovatel sociálních služeb je povinen umožnit zástupcům hlavního města Prahy a městské části Praha 6 průběžnou a následnou kontrolu čerpání přidělených finančních prostředků a na požádání umožnit kontrolu originálních účetních písemností, vztahujících se k účtování přidělených finančních prostředků; při kontrole dodržování podmínek čerpání finančních prostředků z rozpočtu hlavního města Prahy se postupuje v souladu se zvláštním právním předpisem [4].
  8. Městská část Praha 6 si v případě rozhodnutí o podpoře projektu vyhrazuje právo neposkytnout finanční prostředky v plné výši.
  9. Zjištění, že přidělená podpora byla použita v rozporu s uzavřenou smlouvou, může být důvodem k vyřazení z procesu poskytování podpor v dalších letech.
  10. Žadatelům, kteří již v minulosti podporu obdrželi a nepředali vyúčtování v souladu s danými pravidly, nebudou finanční prostředky poskytnuty.
  11. Pokud žadatel nesplní některou z uvedených podmínek, je jeho žádost vyřazena.

  12. O poskytnutí podpory rozhodují orgány městské části Praha 6, tj. rada městské části nebo zastupitelstvo městské části.
  13. O výsledcích výběrového řízení budou předkladatelé projektů vyrozuměni do 14 dnů po konečném rozhodnutí příslušných orgánů Městské části Praha 6.
  14. S příjemcem podpory bude uzavřena smlouva, která bude upravovat podmínky jejího poskytnutí. Podpora bude poskytnuta na účet příjemce do 21 kalendářních dnů od podpisu smlouvy oběma smluvními stranami.
  15. Podané žádosti včetně příloh se nevracejí.
  16. Na poskytnutí finančních prostředků není právní nárok.
  17. Žádost včetně příloh musí být podána na předepsaném formuláři v souladu s těmito všeobecnými informacemi. Případné dotazy zodpoví Jitka Köcherová, vedoucí odboru sociálních věcí, , tel.:  220 189 612, e‑mail: .

[1] Zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů

[2] Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmu, ve znění pozdějších předpisů

[3] Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů

[4] Zákon č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě a o změnách některých zákonů (zákon o finanční kontrole), ve znění pozdějších předpisů

Přílohy