Vlastimil Hála – 100 let

Vážení příznivci big bandové hudby,

v neděli 14. 4. se uskuteční v divadle Semafor ojedinělý koncert k výročí skladatele Vlastimila Hály, který patří mezi významné osobnosti Prahy 6. Za doprovodu RH Big Bandu vystoupí hosté večera zpěvačka a herečka Lucie Černíková a zpěvák Petr Hanzlík, který se kromě role pěvecké ujme i role moderátorské. Orchestr bude řídit Vlastimilův syn Jan Hála.
Hlavní foto

V letošním roce si připomínáme významné životní jubileum hudebního skladatele Vlastimila Hály (1924–1985), který by letos oslavil 100 let od svého narození. Svou tvorbou se výrazně zapsal do poválečného vývoje jazzové a populární hudby v tehdejším Československu a jeho skladby, jako jsou Pozdrav orchestru či Varšavské boogie, jsou v repertoáru českých big bandů dodnes. Pro Orchestr Karla Vlacha skládal jazzové orchestrální kompozice a zároveň v orchestru působil jako trumpetista.

Tento významný hudebník, skladatel a aranžér byl také autorem mnoha známých populárních písní, například Hřebík v botě či Dáme si do bytu ve slavném provedení Ireny Kačírkové a Josefa Beka, s údajně prvním hudebním videoklipem na světě.

Vlastimil Hála byl také významným autorem filmové a scénické hudby. Pro režiséra Oldřicha Lipského složil hudbu k filmům Happy end, Limonádový Joe, Zabil jsem Einsteina, pánové nebo Šest medvědů s Cibulkou. Spolu s Jiřím Maláskem a Jiřím Bažantem je spoluautorem hudebního doprovodu k filmům Starci na chmelu, Dáma na kolejích, TV seriálu Pan Tau a spolu s Evženem Ilínem složil také hudbu k filmu Světáci. Řadu let působil jako hudební režisér v Československém rozhlase.

Vzpomeneme na něj koncertním programem „Vlastimil Hála – 100 let“, kde za doprovodu RH Big Bandu vystoupí hosté večera zpěvačka a herečka Lucie Černíková a zpěvák Petr Hanzlík, který se kromě role pěvecké ujme i role moderátorské. Orchestr bude řídit Vlastimilův syn Jan Hála.

Podobné akce