Uvidíme, uslyšíme

O. Janota, J. Honzák, D. Dorůžka, R. Janotová

folk, jazz

Hlavní foto

Uvidíme, uslyšíme

K setkání Oldřicha Janoty, který nikdy neměl daleko k experimentům všeho druhu, se špičkovými muzikanty současné jazzové scény, došlo při nahrávání alba Vzpomínáš méďo?

Album Oldřich Janota nahrál s elitní sestavou: David Dorůžka (kytara), Jaromír Honzák (kontrabas), Vít Křišťan (klávesy) a Luboš Soukup (saxofon, klarinet). Alternativní folk, jak Janotovu tvorbu pojmenoval kytarista David Dorůžka a Oldřich Janota k tomu uvádí, že jde o studii vztahu češtiny a lichých rytmů. Asi málo muzikantů, kromě vyznavačů balkánské hudby, by bylo povolanější na takové studii lichých rytmů spolupracovat než právě výše uvedení hráči jazzu, které Janota na natáčení pozval.

Aktuální koncertní sestava:
David Dorůžka – el. kytara
Jaromír Honzák – kontrabas
Oldřich Janota – kytara, zpěv
Romana Janotová – viola, zpěv

Repertoár tvoří jak starší písně, tak především nová, repetitivními postupy a etnickou hudbou ovlivněná tvorba. Oldřich Janota si složitými cestami došel k prostotě v hudebním i slovním vyjadřování. Říkejme tomu třeba folkový minimalismus, ale pojmenovat a definovat něco tak křehkého a neuchopitelného je obtížné. Zahloubaný hlas Oldřicha Janoty nás zavádí do velmi subtilního světa představ a pocitů, kde každé slovo má kouzelnou moc vyvolat další asociace.

Podobné akce