Šárecký okruh – pochod pro děti i dospělé

ZŠ Hanspaulka a Přátelé Šáreckého okruhu srdečně zvou na jubilejní 30. ročník pochodu, který přináší zábavu i poučení dětem i dospělým, letos na téma "řemesla". V cíli čeká odměna a divadelní představení pro děti.

Hlavní foto

TRASA: 7 km, oblast Hanspaulky, Horní a Dolní Šárky

START a CÍL: Březový hájek v Soborské ulici vedle zahrádek poblíž cesty na Zlatnici v době od 8.30 do 9.30 hod.

DOPORUČUJEME: Sportovní oděv a obuv. Trasa není vhodná pro kočárky!

Co je Šárecký okruh a jak vznikl?

(Sepsal Jiří Buček)

Když jsme měli děti malé, běhali jsme s manželkou orientační závody. Tak vznikla myšlenka udělat podobnou akci pro naše děti i děti kamarádů z Hanspaulky. V té době pořádala Česká televize pochod Televizní Křemílek. Pochod měl několik tras, nejkratší měřila 10 km a na trase byla jedna kontrola, kde děti dostaly do startovní karty razítko. V cíli pak obdržely trofej – botičku na šňůrce. Inspirace dobrá, ale pokusili jsme se o vylepšení. Plánovanou trasu jsme zkrátili na 6 km a na trase bylo 5 – 6 kontrol, kde děti dostaly nejen razítko, ale i úkol, který měly splnit. V cíli pak každý účastník dostal medaili.

Podmínky jsme měli amatérské. Popis trasy, podle kterého děti pochodovaly, nebyl takový problém, ale mapa trasy, to byl oříšek. Dnes se dá mapa vytvořit z „chytrého“ telefonu, tehdy však nic podobného neexistovalo. Nezbylo, než použít plán Prahy, na průsvitný papír překreslit potřebnou oblast a ve zvětšováku zvětšit na měřítko 1:10000. Pak už jen do terénu s buzolou a dokreslit odkrokované polní a lesní cesty. Razítka kontrol jsme používali většinou vyřezávaná z linolea. Medaile jsme se snažili vyrobit s vazbou na téma pochodu. První byla hodně primitivní – obdélníček z moduritu, do kterého byla vtlačena nožička z dětské panenky. Větší úspěch přinesla technika vykrajovátek, podobně jako je tomu u vánočního cukroví. K výrobě vykrajovátek se osvědčila plechovka od čínského sušeného mléka, která měla slabší plech než jiné plechovky a dobře se letovala. Vlastní práce pečení moduritu se ujaly manželky. Start a cíl jsme měli na Hanspaulce, na dětském hřišti vedle tenisových kurtů. Celá akce byla zastřešena Klubem mladých žen a maminek (KMŽ). První ročník byl v roce 1980. Roky ubíhaly a naše děti se pozvolna měnily na spoluorganizátory. Pak přišel rok 1989. V tomto roce se konal poslední, tedy 10. ročník pochodu, známého pod názvem „MALÝ ŠÁRECKÝ OKRUH“ (MŠO). Ukončení nemělo s událostmi roku 1989 žádnou souvislost. Spíš by se dalo hovořit o jakési „únavě materiálu“. Navíc naše děti se dostaly do věku, ve kterém vítězí jiné zájmy. Čas plynul a jednoho dne došlo ke kontaktu s paní ředitelkou Základní školy na Hanspaulce. Paní ředitelka přišla s myšlenkou obnovit starou tradici. V roce 2002 vznikl první ročník druhé série, čili celkově 11. ročník se zkráceným názvem „ŠÁRECKÝ OKRUH“. Celá akce získala profesionální úroveň. Např. moduritové medaile byly nahrazeny keramickými, plánek trasy je přesný a stalo se tradicí, že v cíli na děti čeká divadlo. Pochod se konal každoročně až do roku 2020, kdy se Covid 19 rozhodl, že akci znemožní a den před startem se mu to podařilo. Rok 2021 úspěšně navázal na předcházející období a všichni pevně věříme, že v roce 2022 nám nic nezmaří absolvovat jubilejní 30. ročník.