Marcel Bárta: Meotary a Muchláže / Bytosti

Vernisáž výstavy 

Hlavní foto

Marcel Bárta

Saxofonista, klarinetista, skladatel a výtvarník. Významná postava české jazzové a improvizační scény.
Zakladatel elektrojazzového kvinteta MUFF, sextetu VERTIGO, dua DoMa Ensemble. Je několikanásobným držitelem ceny akademie populární hudby „ Anděl“ v Jazzové kategorii, a mnoha nominací. Spolupracuje s řadou významných umělců napříč žánry na domácí i zahraniční scéně.
(Tiburtina Ensemble, Dagmar Andrtová Voňková, Dorota Barová, Lenka Dusilová, Spinifex maximus, MaMaToHe, Jaromír Honzák, NUO, Petr Nikl, FRUFRU, David Dorůžka, Vladimír Václavek, PIO, Stratocluster, PMP, CAO, Jazz Dock Orchestra, Tomáš Procházka, Zuzana Dumková). Improvizacemi doprovází básníky Davida Růžičku a Ivo Hucla. Věnuje se scénické hudbě. Dlouhodobě spolupracuje s divadlem Farma v jeskyni, kde se podílel na hudbě a zároveň účinkuje v představeních Informátoři, Navždy spolu a Útočiště. Dlouhodobě spolupracuje s Liptovským divadlem tance. Vyučuje improvizaci, saxofon a vede ansámbly na Vyšší odborné škole KJJ a na ZUŠ Jana Hanuše.

Jako výtvarník je samouk. Po prvotní tvorbě kreseb, pastelů a různých objektů, se setkává s přístrojem zvaným meotar a objevuje osobitou techniku ponejprv promítaných a následně prosvěcovaných koláží. V poslední době se věnuje převážně technice muchláže. Ilustroval několik básnických sbírek Davida Růžičky, knihu pohádek, navrhl a vytvořil nespočet obalů CD a plakátů pro různé příležitosti. V letech 2020–2022 byl mentorem projektu menart (ZUŠ OPEN)

Podobné akce