Kulturní ozdravovna Jana Buriana

folk, písničkářství

Hlavní foto

Jan Burian

Jan Burian je český básník, písničkář a prozaik, syn českého avantgardního divadelníka E. F. Buriana, herečky a spisovatelky Zuzany Kočové, a vnuk operního pěvce Emila Buriana.

V letech 1972–1985 tvořil autorskou dvojici s Jiřím Dědečkem, natáčeli spolu alba i televizní skeče. Poté (v letech 1986–1989) vystupoval s Danielem Fikejzem, dále i s Petrem Skoumalem, Vlastislavem Matouškem (skupina Zvláštní vydání) nebo v triu Jan Burian – Jan Jeřábek – František Janče. Od konce devadesátých let natáčí pravidelně desky ve spolupráci se svými syny Janem a Jiřím. S Jaroslavem Kořánem natočil roku 2017 desku Improvizace a spolupracuje se dvěma kapelami, Bizarre Bandem, se kterou v roce 2017 vydal dvojalbum Jihotaje, a vlastní rockovou skupinou Jan Burian Band. Napsal asi 400 písní, a od roku 1970 uskutečnil téměř 5000 vystoupení.

Píše pravidelně fejetony pro Týdeník Rozhlas, jejich počet se blíží pěti stům. Vystavuje fotografie. Je průvodcem turistů po Islandu, Portugalsku, Chile a baltských ostrovech. Od roku 2002 pořádá Festival osamělých písničkářů, který poté vykrystalizoval v založení volného sdružení Osamělí písničkáři. Jan Burian je autorem několika cestopisů a cestopisných dokumentárních filmů, je také zakladatelem Klubu islandských fanatiků.

V Kaštanu už léta vystupuje každý měsíc a kromě toho je i dramaturgem a speakerem pravidelného Festivalu Osamělých písničkářů.

Podobné akce