Galerie Skleňák: Sluncem prozářené barvy Mexika

Mexiko je kolébkou několika z nejstarších civilizací světa a současně je charakterizováno svými španělskými kořeny. Těm vděčí jak za jazyk a katolické náboženství, tak za některé základní rysy v kultuře a umění. Toto dědictví a zářivé barvy, které jsou jednou z klíčových charakteristik mexického umění, se odrážejí na výstavě „Sluncem prozářené barvy Mexika“, kterou vytvořila mexická umělkyně Laura Elena Rodríguez Garcidueñas. Její práce zobrazuje momenty a zvyky z každodenního života Mexičanů, ale také symbolické obrazy bohů předhispánských dějin Mexika.

Hlavní foto

Etnická mozaika, multikulturalismus, jazyková rozmanitost, bohaté tradice, zvyky, lidové umění, hudba, tanec, slavnosti a gastronomie vytvářejí z Mexika kaleidoskop kultur, umění a tradičních projevů, zemi bohatou na barvy, hudbu a symboly jako tequila, Panna Marie Guadalupská, „la Charrería“ a kult smrti. Součástí mexického kulturního vesmíru jsou sochařské a dekorativní umění, architektura, předhispánské a koloniální umění a města vypadající jako umělecká díla: mezi nimi například Taxco, Zacatecas, Yucatán, Oaxaca, Chiapas, Guadalajara a Veracruz.

„Mexické umění odráží naši bohatou kulturu, dědictví, mytologii a tradice. Prostřednictvím obrazů se vyprávějí příběhy, popisují oslnivé přírodní krásy a představuje bohatství zvyků a hodnot. Po vyhlášení nezávislosti Mexika bylo umění silně ovlivněno evropským stylem, nicméně tento trend skončil s příchodem mexického muralismu. Kulturní prvky jsou ty, které společně určují osobnost a životní styl lidí, pevné základy, na kterých spočívá identita mexického lidu,“ říká Leonora Rueda, velvyslankyně Mexika v České republice.