Úřad městské části Praha 6 - výtisk z oficiálního webu radnice


Infolinka
COVID-19 / KORONAVIRUS : : kompletní a průběžně aktualizované informace
Úvodní stránka ›› Akce a novinky ›› Aktuality ›› detail/podstránka

Šest pochoutek Prahy 6 v soutěži

Praha 6 se účastní soutěže Jak chutná Praha se svým produktem Šest pochoutek Prahy 6. Ten dokáže podráždit chuťové pohárky dobrotami, které se k Praze 6 vztahují. Cílem soutěže je napomoci znovuobnovení pozapomenutého gurmánského a gastronomického věhlasu, kterému se Praha v minulosti těšila.


náhled souboru

Lahodné Hanspaulské víno připomíná vinice, které kdysi lemovaly stráně Hanspaulky, chuťovkou je Ovenecký sýr s odkazem na Bubeneč, které se kdysi říkalo Ovenec právě proto, že se zde chovaly ovce.

Coby hlavní chod je možné servírovat Střešovické taliány, vyráběné ještě podle staré československé státní normy. Jde o výrobek z vepřového masa, který se vaří, ale neudí, a jeho výroba trvá zhruba týden. Vypadá jako větší buřt. Před konzumací se půl hodiny ohřívá, pak se podává s křenem a hořčicí.

K masu lze zakousnout propečený Vořechovský rohlík z Ořechovky, který je vyhlášený svou chutí po celé Šestce. Celé se to zapijí Klášterním pivem. Sladkou tečku mohou představovat Petřinské buchty se speciální voňavou náplní.

"Ke správnému gurmánskému zážitku nepatří pouze chuť a vzhled samotných dobrot, ale také práce personálu. Jinými slovy: Nejde pouze o to, co jíme, ale také od koho to jíme," zdůvodňuje s nadsázkou mluvčí Prahy 6 Martin Šalek existenci dvou typických zástupců městské části v roli obsluhujícího personálu. "Pro správnou konzumaci Šesti pochoutek Prahy 6 je proto ideální, když pochoutky servíruje stevardka a mnich. Praha 6 má totiž dva mezinárodně uznávané symboly – letiště a klášter," dodává.

Cílem soutěže Jak chutná Praha je napomoci znovuobnovení pozapomenutého gurmánského a gastronomického věhlasu, kterému se Praha v minulosti těšila. Až do konce března může každý zaslat recepty z dob, kdy byla v Praze nejběžnější ryba losos a candát a na talířích nechyběli šneci nebo chřest.

Soutěž chce znovuobjevit jídla, která se úplně vytratila z českých kuchařek a pomalu se vytrácejí i z našich pamětí. Soutěž pořádá Pražská informační služba, Pražský kulinářský institut a Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Menu Prahy 6

Aperitiv
Hanspaulské víno

Předkrm
Ovenecký sýr

Hlavní jídlo
Střešovický talián, Vořechovský rohlík, Klášterní pivo

Dezert
Petřinské buchty

Do soutěže Jak chutná Praha přihlásila Praha 6 polovinu ze svých šesti pochoutek - Petřinské buchty, Ovenecký sýr a Střešovické taliány. U těchto tří pochutin je totiž možné předpokládat, že si je každý může vyzkoušet podle receptu vyrobit a ochutnat i ve svém domácím prostředí. Kompletní sada Šesti pochoutek Prahy 6 i se stánkem a stylově oblečeným personálem bude k vidění, resp. k ochutnání při slavnostech Na Slamníku a při Čarodějnicích na Ladronce. V jednání je také zastoupení při farmářských trzích na Vítězném náměstí.

(s využitím podkladů Pražské informační služby, http://www.praguewelcome.cz)

Martin Šalek
tiskový mluvčí Prahy 6
msalek{zavináč}praha6{tečka}cz
tel.  220 189 957
mob.  602 316 908



--- konec tisknuté stránky www.praha6.cz/aktuality/sest-pochoutek-prahy-6-v-soutezi-2011-03-04 ---

Úřad městské části Praha 6
Čs. armády 23, Praha 6, PSČ 160 52

Kontakty

Ústředna: 220 189 111
Bezplatná infolinka: 800 800 001
Fax: 220 189 111
Email: podatelna{zavináč}praha6{tečka}cz
Datová schránka: bmzbv7c
Web: www.praha6.cz

Soubory cookie (nebo podobné technologie) používáme, abychom mohli přizpůsobit obsah a reklamy konkrétním uživatelům, poskytovat funkce sociálních médií a analyzovat návštěvnost našeho webu. Kliknutím na možnost „Povolit vše“ s tím souhlasíte a také souhlasíte se sdílením informací (Jaké údaje shromažďujeme) o vašem použití našeho webu, který provozujeme s našimi přidruženými společnostmi a partnery. Předvolby můžete spravovat v části Nastavení souborů cookie, svůj souhlas můžete kdykoli odvolat nebo více informací najdete v Prohlášení o ochraně osobních údajů.