Šestka pro příští školní rok sjednocuje platby za předškolní vzdělávání a družinu

Praha 6 od příštího školního roku sjednotí platby za předškolní vzdělávání v mateřských školách a zájmové vzdělávání ve školních dužinách a školních klubech.

Od začátku školního roku 2024/2025 stanovuje výši úplaty za vzdělávání zřizovatel škol na základě výše minimální mzdy, která je stanovena na 18.900,- Kč a výše měsíční úplaty může dosahovat maximálně 8 % základní sazby minimální měsíční mzdy. U mateřských škol by tedy maximální možná měsíční výše úplaty mohla činit až 1.512,- Kč. U zájmového vzdělávání může být měsíční výše úplaty stanovena maximálně ve výši 4 % základní sazby minimální mzdy. Ve školních družinách a školních klubech by tedy maximální možná měsíční výše úplaty mohla činit až 756,- Kč.

„Na základě diskuse s řediteli škol i vzhledem k současné ekonomické situaci rodin, jsme se nakonec rozhodli nestanovovat maximální výši úhrady za předškolní vzdělávání a družinu, ale zároveň jsme to využili pro sjednocení plateb napříč školkami, které zřizujeme,“ říká místostarostka městské části Praha 6 pro oblast školství Mariana Čapková.

V rámci diskuze byla stanovena výše úplaty za poskytování předškolního vzdělávání v mateřských školách v jednotné výši 1.200,- Kč za kalendářní měsíc.

Výše úplaty za vzdělávání v mateřské škole bylo stanoveno i s ohledem na současnou výši úplaty stanovenou ve školním roce 2023/2024 ve dvou školách na 1.200,- Kč. Jedna mateřská škola se této částce výrazně blíží. Výše úplaty za zájmové vzdělávání ve školních družinách a školních klubech byla pro školní rok 2024/2025 stanovena v jednotné výši 500,- Kč za kalendářní měsíc.