Podpora biodiverzity není „jen“ sázení stromů

Po úspěchu první výzvy programu Biodiverzita přichází Letiště Praha s vyhlášením dalšího kola dotačního programu zaměřeného na zvyšování druhé pestrosti v okolí letiště. Téma ochrany biodiverzity a zadržování vody je stejně tak zásadním jako klimatické výzvy. V loňském roce podpořilo Letiště Praha celkem 13 projektů, v tomto roce chystá rozdělit celkem 3 miliony korun na realizaci konkrétních záměrů v nejbližším okolí letiště. Hlásit se mohou obce, spolky, školská zařízení a výzkumné instituce. 

V loňskem roce bylo podpořeno celkem 13 velmi zajímavých a různorodých projektů počínaje výsadbou druhově pestré louky v Hostivicích, přes vytvoření dešťového záhonu v Suchdole, až po vytváření podmínek pro výskyt bezobratlých ve Středoklukách a například zvýšení pestrosti ruzyňských agroekosystémů.
Praha 6 loni uspěla s projektem Revitalizace živých plotů sídliště na Dědině.
„V rámci sídliště jsme se dlouhodobě potýkali s adekvátním růstem keřových porostů. Díky projektu jsme mohli provést kompletní dosadbu všude tam, kde bylo potřeba, za pomocí kvalitního výsadbového materiálu a s poskytnutím dobré péče o stanoviště," uvádí Petr Palacký, radní pro životní prostředí a klima městské části Praha 6
Program Biodiverzita je součástí jednoho z pěti cílů ESG strategie Letiště Praha v environmentální oblasti, a to cíle přispět k posílení pestrosti druhů a stanovišť a zvýšit tak atraktivitu prostředí nejen pro živočišné a rostlinné druhy, ale i pro obyvatele z blízkého či vzdálenějšího okolí letiště.

Program má určitá omezení, co se týče podporovaných opatření dle vzdálenosti od koridorů přistávacích a vzletových drah. Je totiž nutné respektovat podmínky ochranného ornitologického pásma letiště, jehož cílem je ochrana leteckého provozu před střety s ptáky.

Letiště Praha podporuje projekty v lokalitách s přihlédnutím k ochrannému ornitologickému pásu: Červený Újezd, Dobrovíz, Horoměřice, Hostivice, Jeneč u Prahy, a další, přičemž maximální výše příspěvku činí 300.000 Kč.

„Pro letošní rok jsme se rozhodli akcentovat a při hodnocení projektů bodově více podporovat ty, které řeší problematiku udržení vody v krajině včetně snahy o vypořádání srážkové vody v místě jejího dopadu. Uvědomujeme si propojenost vody, zeleně a druhové pestrosti a rádi bychom touto cestou motivovali žadatele k podání projektů, které do řešeného území přináší více pozitivních dopad,.“ uvedla Soňa Hykyšová, ředitelka za oblast životního prostředí, udržitelnosti a ESG Letiště Praha.

Program je koncipován jako dlouhodobý s každoročními výzvami. Okruh žadatelů zůstává beze změn. Příjem žádostí bude ukončen 30. dubna 2024.