Do pilotního projektu letního provozu mateřských škol byly přijaty všechny přihlášené děti

Pro letošní školní rok připravila městská část Praha 6 pilotní projekt „Běžný provoz MŠ v období letních prázdnin“. Jeho cílem je pomoci rodičům vyřešit složitou situaci, kterou každoročně v průběhu letních měsíců se školkovými dětmi řeší, a to kam s dětmi, když nemám dovolenou a nemám dostatek finančních prostředků.

Mateřská škola Antonína Čermáka, v níž pilotní projekt v období od 1. července 2024 do 23. srpna 2024 proběhne, hlásí, že přijme všechny děti, které rodiče zaregistrovali.

Projekt je určen všem dětem z Prahy 6, které v letošním školním roce navštěvují mateřskou školu, jejímž zřizovatelem je městská část.
„Jsem ráda, že se nám podařilo naplnit naše očekávání a mohli jsme přijmout k letnímu provozu všechny přihlášené děti,“ říká místostarostka městské části Praha 6 Mariana Čapková.
Registrace k letnímu provozu po dobu osmi prázdninových týdnů v Mateřské škole Antonína Čermáka byla 20. března ukončena. Celkem se k letnímu provozu zaregistrovalo 240 dětí. Většina rodičů využila možnosti přihlásit své dítě na tři týdny, což znamená, že se letního provozu zúčastní 635 dětí.
S výjimkou prvního týdne, ve kterém se zapsalo 40 dětí, se ve zbývajících sedmi týdnech zapsalo v průměru 80 dětí na týden.

„Dnes vím, že máme potřebné personální zajištění letního provozu pro všechny týdny. Je to především díky pomoci, kterou nám poskytly jednotlivé mateřské školy v Praze 6, resp. jejich paní učitelky, za což jim patří velké poděkování. Letní provoz mateřské školy byl po zveřejnění radní pro školství M. Čapkovou podroben na sociálních sítích pro mne až nepochopitelnou kritikou a zaznamenal jsem i posměšky typu: „jak chcete v jedné mateřské škole zajistit přijetí všech dětí z Prahy 6“. V textu, který jsem připravoval pro zveřejnění, jsem slíbil, že se budeme snažit přijmout všechny přihlášené děti. Dnes mohu říci, že tento slib splníme a k letnímu provozu přijmeme všechny přihlášené děti,“ říká ředitel ZŠ a MŠ Antonína Čermáka Petr Karvánek.
V nejbližších dnech obdrží rodiče všech přihlášených dětí email s informacemi o přijetí dítěte k letnímu provozu.

„Znovu bych ráda poprosila všechny rodiče, kteří se pro přihlášení dítěte rozhodli, aby jejich děti v létě skutečně nastoupily. Pokud bude velká část dětí, které budou přihlášené, ale do školky nenastoupí, budeme opakování projektu v dalším roce velmi zvažovat,“ dodává Mariana Čapková.

Rodiče měli možnost přihlásit své dítě k týdennímu pobytu (Po-Pá) a to maximálně na dobu 3 týdnů. Týdny na sebe mohou, ale nemusí navazovat. Po uzavření registrací obdrží rodiče e-mailem informaci/potvrzení o přijetí dítěte k letnímu provozu a o výši platby.

Letní pobyt bude nutné uhradit do 12. června 2024. Teprve po uhrazení předepsané částky vydá ředitel školy rozhodnutí o přijetí dítěte k letní docházce. Originál rozhodnutí obdrží rodiče v den nástupu dítěte do školky (nebude zasíláno žádným jiným způsobem).

Měsíční poplatek (školkovné) je v MŠ Antonína Čermáka 700,- Kč za měsíc. Tento poplatek bude nutné zaplatit bez ohledu na to, jak dlouho bude dítě v daném měsíci mateřskou školu navštěvovat. Vedle tohoto poplatku bude nutné zaplatit ještě stravné, které bude činit cca 250,- Kč za týden.

To tedy znamená, pokud bude dítě zapsané do školy na jeden týden, zaplatí 950,- Kč (700 + 250), bude-li chodit v jednom měsíci dva týdny, zaplatí 1200,- Kč (700+250+250). Pokud však bude dítě přihlášeno do školy na dva týdny, z nichž bude každý v jiném měsíci, tak zaplatí dvakrát 950,- Kč.

Předpokladem je, že každý týden budou otevřena 2 oddělení. Provoz budou zajišťovat pedagogičtí a nepedagogičtí pracovníci především ze školy Antonína Čermáka, ale i z řady mateřských škol Prahy 6. Finanční náročnost se bude odvíjet od počtu dětí a pracovníků. Aktuální předpoklad je 640 000 Kč, přičemž 70 % částky by hradila městská část a zbytek zaměstnavatelé, tedy samotné školy.

Vzhledem k tomu, že se bude jednat o pilotní projekt, bude po jeho skončení vyhodnocen. Důležitým kritériem pro případné pokračování projektu bude reálná účast dětí.

Vedle tohoto pilotního projektu ale bude dále pokračovat i nabídka ostatních mateřských škol MČ Praha 6, kterou představuje více než 40 týdenních táborů v období celých letních prázdnin, s výjimkou přípravného týdne.