Úřad městské části Praha 6 - výtisk z oficiálního webu radnice


Udělení státního občanství České republiky

Na udělení státního občanství ČR není právní nárok.


Státní občanství ČR nelze udělit žadateli, který ohrožuje bezpečnost státu, jeho svrchovanost a územní celistvost, demokratické základy, životy, zdraví nebo majetkové hodnoty.

Kde řešit

07 Odbor vnitřních věcí

Adresa: Čs. armády 23/601, Hlavní budova úřadu

Co potřebujete

P ř í l o h y k žádosti:
1. matriční doklady (cizozemské matriční doklady - je potřeba je předložit s příp. vyšším ověřením a s úředním překladem do českého jazyka, předkládají se v ověřené kopii nebo originále) – jsou to:
rodný list,
oddací list nebo doklad o vzniku registrovaného partnerství,
doklad o rozvodu manželství nebo rozhodnutí o zrušení partnerství (pokud bylo manželství rozvedeno nebo partnerství zrušeno),
úmrtní list zemřelého manžela nebo partnera

2. výpis z evidence trestů nebo rovnocenný doklad vydaný příslušným soudem nebo správním orgánem c i z í h o státu nebo jiný doklad prokazující bezúhonnost žadatele (v originále nebo v ověřené kopii)
a) osoba, která se v ČR zdržuje ke dni podání žádosti po dobu delší 10 let, ale v tomto časovém úseku pobývala nepřetržitě déle než 6 měsíců v zahraničí, předkládá doklad o bezúhonnosti vystavený státem, na jehož území nepřetržitě po dobu delší 6 měsíců pobývala.
b) osoba, která se v ČR zdržuje po dobu kratší 10 let, předkládá doklad, jde-li o její domovský stát, pokud se v posledních 10 letech ke dni podání žádosti nezdržovala nepřetržitě déle než 6 měsíců v jiném než domovském státě.
c)osoba, která se v ČR zdržuje ke dni podání žádosti po dobu kratší 10 let a v tomto časovém úseku pobývala navíc nepřetržitě déle než 6 měsíců v zahraničí, dokládá doklad, jde-li o stát, na jehož území nepřetržitě po dobu delší 6 měsíců pobývala a zároveň doklad o bezúhonnosti z domovského státu.
Žadatel předloží o bezúhonnosti místo dokladu čestné prohlášení:
pokud se zdržoval v posledních 10 letech v některém cizím státě po kratší dobu
nebo pokud cizí stát výpis z evidence trestů nevydává či jej odmítá žadateli vydat (o tom musí žadatel předložit potvrzení zastupitelského nebo jiného úřadu daného státu).
Skutečnosti o bezúhonnosti neprokazuje:
a) osoba, která se zdržuje v ČR ke dni podání žádosti po dobu delší 10 let a v tomto období nepobývala nepřetržitě déle než 6 měsíců v zahraničí,
b) osoba, které byla udělena mezinárodní ochrana
c) osoba mladší 15 let.

3. životopis - zpracovaný volnou formou v českém jazyce, s uvedením údajů:
o pobytu na území ČR,
o délce zahraničních pobytů během této doby,
o pracovní nebo jiné výdělečné činnosti a studiu v ČR,
o rodinném a společenském životě

4. doklady o zkoušce a o vzdělání (předkládají se v originále nebo v ověřených kopiích, originály budou vráceny, požádá-li o to žadatel při podání žádosti):
1. osvědčení o absolvování certifikované zkoušky z českého jazyka a českých reálií (ověřenou kopii tohoto dokladu provede pouze notář) - podrobnosti ke zkoušce na www.obcanstvi.cestina-pro-cizince.cz a ve vyhlášce č. 433/2013 Sb., o prokazování znalosti českého jazyka a českých reálií pro účely udělování státního občanství ČR,
2. n e b o doklady, které prokáží absolvování alespoň 3 školních let základní, střední nebo vysoké školy, kde byl vyučovacím jazykem český jazyk (doby lze sčítat, nemusí jít o nepřetržité tři roky), jedná se zejména o potvrzení o délce studia, vysvědčení nebo vysokoškolské diplomy s dodatkem atd.
3. n e b o doklad, který prokazuje, že jde o žadatele s tělesným nebo mentálním postižením, které mu znemožňuje osvojit si znalost českého jazyka nebo znalost reálií.
Uvedené doklady nepředkládá:
a) žadatel mladší 15 let
b) žadatel starší 65 let
c) žadatel s tělesným nebo mentálním postižením

5. doklady, které prokazují pobyt na území ČR a pobyty v zahraničí
tj. konkrétní podklady osvědčující f a k t i c k ý pobyt žadatele v ČR (např. školní vysvědčení, podklady k pracovní či podnikatelské činnosti apod.) a v cizině
a průkaz Povolení k trvalému pobytu (dobu legálního pobytu žadatel neprokazuje)

6. Potvrzení z Finančního úřadu pro hlavní město Praha o tom, že nemá za poslední 3 roky evidován daňový nedoplatek (s výjimkou nedoplatku, u kterého je povoleno posečkání jeho úhrady nebo rozložení jeho úhrady na splátky)
( www.financnisprava.cz
Potvrzení nesmí být starší více než 30 dnů ke dni podání žádosti. Předkládá se v originále.

7. Potvrzení z Celního úřadu pro hlavní město Prahu, že nemá za poslední 3 roky evidován nedoplatek (s výjimkou nedoplatku, u kterého je povoleno posečkání jeho úhrady nebo rozložení jeho úhrady na splátky)
( www.cs.mfcr.cz
Potvrzení nesmí být starší více než 30 dnů. Předkládá se v originále.

8. Potvrzení o stavu závazků z Pražské správy sociálního zabezpečení - za poslední 3 roky
toto potvrzení nesmí být starší více než 30 dnů, předkládá se v originále
potvrzení nepředkládá žadatel mladší 18 let

9. Z příslušné zdravotní pojišťovny
potvrzení o tom, že neměl za poslední 3 roky finanční závazky na pojistném ani na penále,
vyúčtování pojistného ze zdravotní pojišťovny za poslední 3 roky (toto předkládá žadatel, který je/byl samoplátcem pojistného – OBZP, OSVČ)
toto potvrzení nesmí být starší více než 30 dnů, opět vše v originále


10. doklady prokazující výši a zdroje finančních prostředků sloužících k zajištění životních potřeb v ČR
zejména potvrzení o výši příjmu,
potvrzení o tom, že je příjemcem starobního, invalidního nebo jiného důchodu,
doklady, které prokazují příjmy manžela nebo partnera – pokud je na jeho příjmy žadatel odkázán,
doklady o tom, že disponuje příjmy ze zahraničí,
Žadatel prokazuje uvedené skutečnosti za předcházející 3 roky.
Uvedené doklady nepředkládá žadatel mladší 18 let.

11. doklady prokazující pracovní činnost – předloží je žadatel, který v ČR vykonává nebo vykonával závislou práci:
potvrzení o zaměstnání
pracovní smlouvy nebo jiné podklady prokazující pracovní aktivity žadatele, kterým se v ČR v minulosti věnoval

12. doklady o studiu – předloží žadatel, který studuje nebo v minulosti v ČR studoval:
- potvrzení o studiu,
- poslední školní vysvědčení nebo jiné doklady prokazující studium v ČR

13. cestovní pas

14. pokud žádost podává jeden z rodičů a do žádosti z a h r n u j e i dítě, je nutný:
- souhlas od druhého rodiče se změnou občanství u dítěte – s úředně  ověřeným podpisem a
- souhlas dítěte staršího 15 let - s úředně ověřeným podpisem
Ověřené podpisy se nevyžadují, jestliže druhý rodič či dítě vyjádří svůj souhlas a žádost podepíše osobně při jejím podání.

Souhlas druhého rodiče se nevyžaduje, pokud byl rodičovské odpovědnosti zbaven, výkon jeho rodičovské odpovědnosti byl v této oblasti omezen nebo pozastaven, není-li jeho pobyt, pokud žije mimo území České republiky, znám nebo zemřel.

15. možno předložit i doklady,  kterými žadatel prokáže integraci do společnosti v ČR z hlediska rodinného, pracovního nebo sociálního, nebo prohlášení žadatele o uvedených skutečnostech

Doklady vystavené orgány cizího státu musí být opatřeny vyšším ověřením (superlegalizační doložkou nebo tzv. Apostillou), nestanoví-li mezinárodní smlouva jinak, a úředně přeloženy do českého jazyka, jsou-li vystaveny v cizím jazyce (u dokladů vydaných orgány Slovenské republiky se překlad do českého jazyka nevyžaduje).
Ministerstvo vnitra si může od žadatele vyžádat další doklady týkající se například jeho pracovní a podnikatelské činnosti (pracovní smlouvy, výpisy z obchodního rejstříku, živnostenské listy, daňová přiznání aj.), veřejného zdravotního pojištění a plnění povinností na úseku daní, odvodů, poplatků a sociálního zabezpečení.
Manželé mohou podat s p o l e č n o u žádost o udělení českého státního občanství.
Rodiče, popř. jeden z nich, mohou zahrnout do své žádosti o udělení českého státního občanství i dítě mladší 18 let.

Poplatky:

Za udělení státního občanství České republiky se hradí správní poplatek ve výši 2 000 Kč v případě dospělého žadatele, v případě nezletilého žadatele a žadatele, který je azylantem se hradí správní poplatek ve výši 500 Kč. Ministerstvo vnitra může z důvodů hodných zvláštního zřetele poplatek snížit až na částku 500 Kč, v případě nezletilého dítěte a azylanta až na 100 Kč. Správní poplatek se hradí pouze v případě kladného vyřízení žádosti, tj. v případě vydání "Listiny o udělení státního občanství České republiky". Vybírá se formou kolkové známky před převzetím „Listiny“ - zejména u úřadu, kde byla žádost o udělení státního občanství podána.

ÚŘEDNÍ HODINY ODBORU

pondělí 08:00 - 18:00
středa 08:00 - 18:00

Možnost objednání mimo obvyklé úřední dny (čtvrtek):

Rezervovat termín (čt)

TISKOPISY

  • formulář, který není v současné době zpracován v elektronické podobě
    POZOR! Formulář(e) je potřeba vyplnit s úředníkem!

Kdo je vám k dispozici

Odpovědi na vaše dotazy

Není specifikováno.

Celá sekce Potřebuji vyřídit


--- konec tisknuté stránky www.praha6.cz/codelat/udeleni-statniho-obcanstvi-ceske-republiky-0700-003 ---

Úřad městské části Praha 6
Čs. armády 23, Praha 6, PSČ 160 52

Kontakty

Ústředna: 220 189 111
Bezplatná infolinka: 800 800 001
Fax: 220 189 111
Email: podatelna{zavináč}praha6{tečka}cz
Datová schránka: bmzbv7c
Web: www.praha6.cz